Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Uitkijktoren Herperduin

Opgeleverd 2019
Opdrachtgever gemeente Oss
Constructie Verplak Ingenieurs, Oss
Aannemer Wonders Metaal, Berlicum

In natuur- en recreatiegebied Herperduin -onderdeel van de Maashorst-, heeft Ateliereen een uitkijktoren ontworpen. Bovenop de zeven meter hoge stuifduin stond vroeger een brandtoren. Direct naast de funderingsrestanten hiervan is nu een 25 meter hoge toren gerealiseerd. Vanaf het uitkijkplatform kijkt men over de bossen, vennen, stuifzand en paraboolduinen die het gebied kenmerken.

De toren heeft een eenvoudige, rechte vorm met ronde hoeken. De rondingen zorgen voor een zacht, vriendelijk beeld dat goed past in de natuurlijke omgeving. De staalconstructie heeft een houten 'jas' gekregen van geschaafde palen. Het ronde hout past goed in de omgeving en bij de elementen uit het nabijgelegen speelbos. De palen zijn verdiepingshoog en opgehangen aan stalen profielen. De toren krijgt hiermee een gelaagd karakter dat de ronding mooi benadrukt. Met het hout wordt een speels beeld gecreëerd van open en meer gesloten geveldelen.

Het uitkijkplatform heeft een brede leuning, deze is prettig om op te leunen en geeft een veilig gevoel. Op deze bovenrand komt binnenkort nog informatie over oriëntatiepunten in de omgeving.