Uitkijktoren aan het Vechtdal in Dalfsen

Opgeleverd 2012
Opdrachtgever gemeente Dalfsen
Hoofdaannemer Wonders Metaal B.V. te Berlicum
Constructie Adviesburo Elemans B.V. te Oss
Eerste prijs Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2013

In opdracht van de gemeente Dalfsen heeft Ateliereen Architecten een twintig meter hoge uitkijktoren ontworpen. Met de realisatie van deze toren wil de gemeente dat bezoekers de Vecht en het Vechtdalgebied goed kunnen beleven. De locatie betreft een bosperceel ten oosten van Dalfsen. Het bos met loofbomen ligt op de overgang van de hogere dekzandgronden naar het dal van de Vecht en is vrij open van structuur. De bosrand is uitgedund en middels een beplantingsplan vernieuwd zodat de toren goed tot zijn recht komt. De karakteristieke hakhoutstoven aan de rand van het bos zijn behouden.

Er is gekozen voor een ingetogen ontwerp: een eenvoudige rechte toren bekleed met houten lamellen. De constructie en de trappen zijn van staal. Van een afstand lijkt de gevel vrij gesloten, waardoor de toren als een landmark goed zichtbaar is in het landschap. Toch kunnen bezoekers van binnen uit goed tussen de lamellen door het landschap zien. Onderaan de toren staan de houten lamellen ver uit elkaar, waardoor de toren lichtvoetig op de grond staat. Het bos loopt er als het ware onderdoor.

Naar boven toe staan de lamellen steeds dichter bij elkaar en wordt het zicht voor bezoekers steeds meer beperkt. Dit maakt de bezoeker nieuwsgierig naar het uitzicht. Hier kan men gluren naar het landschap tussen de spleten van het hout. Boven, op een hoogte van 18 meter, biedt het uitkijkplatform vrij uitzicht over het Vechtdal. Door de toren over twee zijden af te schuinen wordt het zicht van de bezoeker gericht op het Vechtdal en is de verstoring van vogels in het naastgelegen naaldbos minimaal.

Enkele reacties:

"Als sluiswachter van de sluis Vechterweerd en regelmatige bezoeker van camping Boerhoes plus liefhebber van fietsen in het Vechtdal, heb ik de toren mogen beklimmen en bewonderen. Klasse toren, klasse uitzicht, klasse eerste prijs en zeer verdiend..."

"Persoonlijk blijf ik het ontwerp erg mooi vinden, maak er als bewoner veel gebruik van, al was het maar om tijdens mijn looprondje de trap te gebruiken om een paar keer hardlopend naar boven te gaan. Afgelopen zondag was het echt file lopen, zo druk."

"Mijn (onze) complimenten; zelden zon geslaagd exemplaar gezien. Mooie architectuur, perfecte plaatsing in het landschap, etc. Afgelopen weekend ben ik even wezen kijken en het was er echt heel druk met mensen. Mooie aanwinst voor Dalfsen."