Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Lichtkunstwerk in fietstunnel RijnWaalpad

Opgeleverd 2015
Opdrachtgever Stadsregio Arnhem Nijmegen / Gemeente Lingewaard
Aannemer CLS LED, Bemmel

Het RijnWaalpad is een snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen die een hoogwaardige en veilig traject biedt.
In de tunnel onder de A15 bij Bemmel heeft Ateliereen een lichtkunstwerk ontworpen. Dit interactieve kunstwerk stimuleert het gebruik van het fietspad en het samen fietsen.

Het lichtkunstwerk is een netwerk van LED-verlichting dat in verschillende kleuren op kan lichten. Het aantal kleuren en de intensiteit nemen toe wanneer er meer mensen in de tunnel fietsen. Daarnaast is het licht te bedienen via een app: de Bicycle Buddy. Hier kun je een eigen kleur kiezen en sparen voor meerdere kleuren door vaker door de tunnel te fietsen Zo krijg je als je vaker van het traject gebruik maakt of met velen samen fietst een intensere beleving. Het fietsen over het RijnWaalpad wordt op die manier beloond.

De vorm van het kunstwerk is geÏnspireerd op het logo van het RijnWaalpad, dat op haar beurt weer is afgeleid van de fietsketting. Het bestaat uit schakels van gecoat staalplaat met een LED-element die elke kleur aan kan nemen. Er zijn in totaal driehonderd van deze LED elementen, waarbij elk element individueel aangestuurd kan worden. Het patroon loopt door de honderd meter lange tunnel rond over wand en plafond.

Door dit interactieve lichtkunstwerk krijg je in de tunnel een kleurrijke, positieve ervaring!