Lunchroom en werkplaats in Best

Opgeleverd 2017
Opdrachtgever Cello zorg
Aannemer Bouwbedrijf Baten BV
Interieurarchitect Sheryl Leysner

In het centrum van Best is de directe omgeving van de molen flink opgewaardeerd. Initiatiefnemer Cello biedt zorg en dienstverlening aan mensen met een beperking tot wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Bij molen De Volharding heeft zij onder de naam EEHT een lunchroom en werkatelier voor haar cliŽnten gerealiseerd. Ateliereen heeft de bouwplannen in Best begeleid.

Eťn deel van het plan betrof een zeer grondige renovatie van het oude molenhuis tot lunchroom. Drie buitengevels zijn behouden, de vierde gevel heeft een sprekende en transparante entree gekregen. Het dak en het interieur zijn geheel vernieuwd. Bij binnenkomst zorgt een grote vide voor een ruimtelijk en overzichtelijk interieur. Dakramen bieden zicht op de molen. Het interieur is een samenspel tussen oude, gebruikte materialen en strakke, industriŽle elementen.

De lunchroom is gelegen aan een sfeervol pleintje. Aan de overzijde hiervan is het nieuwe werkatelier gerealiseerd. Hier kunnen de cliŽnten van Cello werkzaamheden op verschillende niveaus doen. Er is een grote, flexibele ruimte gecreŽerd welke visueel wordt opgedeeld door de vorm van het dak. CliŽnten kunnen hier werken met uitzicht op de molen of meer beschutting zoeken achterin het gebouw. Het heeft een markante voorgevel gericht naar het plein en de molen. Het interieur heeft een vrij industriŽle afwerking, maar toch een warme uitstraling. De lunchroom en het werkatelier vormen door hun architectuur duidelijk een eenheid, het plein verbindt de twee plekken met elkaar en met de molen.