Herkenningspunt aan de Hollandsche IJssel

Oplevering verwacht 2018
Opdrachtgever gemeente Capelle aan den IJssel
Aannemer GKB Groep

Capelle aan den IJssel werkt aan haar centrum. Een van de plannen is een herkennningspunt aan de IJssel, om de binding van het centrum met het water te verbeteren. Het gaat om een locatie in het Vuykpark dat tot eind jaren '70 een scheepswerf was. In een werkgroep samen met omwonenden en de gemeente is het ontwerp ontstaan van een aantal kijkers, waarmee de omgeving verkend kan worden.

Deze kijkers werken als een periscoop, waarmee bezoekers over de omgeving kunnen kijken zonder zelf omhoog te gaan. Men ziet specifiek ingekaderde beelden, vanuit een verrassend perspectief. In de kijkers / periscopen wordt een silhouet gemaakt dat iets vertelt over (de geschiedenis van) hetgeen er in beeld is. Hierdoor gaat de plek leven en kan de rijke geschiedenis van bijvoorbeeld de oude scheepswerf op een originele manier verteld worden.

De kijkers zijn eenvoudig en ingetogen van vorm. Ronde, in blauwtinten gekleurde, stalen kokers met een accent in de kijkrichting. Samen vormen ze een herkenbare compositie aan het water.