Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Herbestemming kantoorpand tot jongerenhuisvesting in Eindhoven

Prijsvraag 2006, Eerste prijs
Opdrachtgever Woonbedrijf, Eindhoven

BLOK22 is het winnende ontwerp voor een prijsvraag uitgeschreven door Vestide, de studentenhuisvester in Eindhoven. Opgave was het herbestemmen van een kantoorpand tot huisvesting voor jongeren.

De typisch Eindhovense student is te karakteriseren als praktisch, technisch en creatief. Speciaal voor de Eindhovense student zijn deze 22 woningen ontworpen, met op elke verdieping een grote atelierruimte. Degenen die al verder gevorderd zijn in hun studie of net afgestudeerd zijn, hebben behoefte aan meer werkruimte aan huis. Een atelier voor maquettes en werktafels, waar door de menging van de verschillende studies een de werkomgeving ontstaat. Niet alleen geschikt voor studenten met een creatieve opleiding maar voor iedereen die graag met andere studenten aan huis werkt.

Het woningtype zit tussen de studentenkamer en een eigen woning in. Het is individueel wonen in een- of tweepersoons wooneenheid met een gezamenlijk atelier, ontmoetingsruimte en gezamenlijke voorzieningen. De werkplekken, gelegen aan het trappenhuis, hebben een licht, open en industrieel karakter. Door de wand tussen de ateliers en het trappenhuis visueel open te maken is er meer contact tussen de bewoners van de verschillende verdiepingen.

Op elke verdieping liggen de zes woningen naast elkaar zodat ze allemaal uitzicht hebben over de Boschdijk. Elk tweetal woningen wordt gescheiden door een element waarin alle functies ondergebracht zijn. De grens tussen wand en meubel vervaagt. Er zijn geen scheidingswanden nodig, waardoor een grote ruimtelijkheid in de woning ontstaat. De woningen grijpen in elkaar. Het slingerende element zorgt er bovendien voor dat de bewoner geen rechthoekige ruimte ervaart maar verschillende zones kan inrichten. Er ontstaat een interessante nieuwe woonvorm die inspeelt op het gat in de markt tussen de traditionele studentenkamer en de starterswoning.