Ateliereen Architecten

laat u inspireren!

Fietsersbrug aan de Maasboulevard in Venlo

Prijsvraag 2007
Opdrachtgever gemeente Venlo

'Het oog van Venlo' is een concept voor een brug voor langzaam verkeer. Het idee bestaat uit een samenspel van twee elementen: een brug en een boog. Doordat de brug schuin over de Oude Haven ligt ontstaat samen met de boog een interessant schouwspel van kabels. De stalen boog is bovendien toegankelijk gemaakt en leidt naar een mooi uitzichtpunt. Op 22 meter boven het water, in het oog, heeft men een mooi uitzicht over de Maasboulevard en de Maas. De nieuwe brug in Venlo is niet alleen een oversteek voor voetgangers en fietsers, maar ook een attractie en een icoon voor de stad.

Veel mensen nemen op een brug even de tijd om over het water te kijken. Om dit te ensceneren is de boog zo geconstrueerd dat het mogelijk is er overheen te lopen. Op een drukbezochte plek als deze is een trap een mooie toevoeging om van de constructie een attractie te maken. De vorm van de brug volgt uit de combinatie van de constructieve drukboog met het kijkgat. De kabels van de brug vormen twee dubbelgekromde vlakken waardoor het aanzicht vanaf elke plek anders is.

De boog is haaks op de kade geplaatst zodat de overspanning wordt geminimaliseerd. Twee stalen vakwerkliggers van ongeveer anderhalve meter hoog worden gekoppeld en werken samen als een U-profiel. De staalconstructie is bekleed met translucente kunststof panelen met verlichting erachter. Deze kan de boog in alle kleuren doen oplichten.

Overdag vormt het een markante poort voor de Oude Haven en 's avonds straalt de brug een sfeervolle gloed uit over de Maasboulevard.